Jagers intimideren jachtincidenten-inspecteurs

RUCPHEN – Met het aanklagen van wantoestanden in de jacht moet je oppassen. Voor je het weet, ben je slachtoffer van intimidatie of  vernielingen.

Dreigtelefoontjes en vernielingen

Mans de Jong is jarenlang geterroriseerd met anonieme dreigtelefoontjes en Dré Scheeres is geconfronteerd met vernielingen aan zijn auto. “Een keer mijn banden lekgestoken, een keer met verf besmeurd en een keer de brandstofleiding doorgeknipt. Pas nadat ik een brief aan burgemeester Marijnen had geschreven, is de politie in actie gekomen en was het afgelopen.”
Bedreigd door jagers
De Jong en Scheeres kennen echter ook legio verhalen van anderen die door jagers zijn bedreigd. De Jong: “Iemand uit Oud Gastel die in het buitengebied woont en de hagelkogels van de duivenjacht op zijn tuintafel zag terechtkomen. Toen hij vervolgens tegen de jagers zei dat hij liever niet had dat ze in de richting van zijn huis schoten, kon hij een grote mond krijgen. Of iemand uit Sprundel die principieel tegenstander van de jacht is en daarom niet wilde dat er op zijn grond werd gejaagd. Toen jagers dat toch deden en hij er wat van zei, werd hij tegen de grond geslagen.”
Ruiten ingegooid
Dré Scheeres kent een voorbeeld van een vrouw die bij een jachtopziener haar beklag deed over het lokken van vossen met kadavers van dode kauwen en bij wie vervolgens de ruiten werden ingegooid. Aangifte doen bij de politie is volgens De Jong en Scheeres vaak een deprimerende ervaring. “Je klacht wordt gebagatelliseerd en vaak word je gewoon ontraden om aangifte te doen. Niet zo vreemd natuurlijk, veel politiemensen zijn pro-jacht.”

Mans de Jong is tegenstander van de jacht en vilein gedacht vindt hij het niet eens zo erg als jagers intimiderend gedrag vertonen. “Daarmee gooien ze uiteindelijk hun eigen ruiten in.”
Broodheren
Scheeres, die lid geworden is van de Partij voor Dieren, vindt dat er meer politieke aandacht voor de jacht moet komen. “Los van of je nu voor of tegen de jacht bent, het is geen goede zaak dat er geen toezicht meer is op de jacht. Vroeger had je de veldpolitie, maar die is opgeheven en de AID doet geen controle meer op de jacht. Blijven over de jachtopzieners en boswachters, maar dat zijn meestal zelf verstokte jagers of ervan afhankelijk en die lopen echt niet hard om hun broodheren aan te pakken.”

Cees van Hulst uit Bergen op Zoom, regionaal consulent van de jagersvereniging KNJV, zegt de laatste te willen zijn om intimidatie door jagers goed te praten. “Als dat gebeurt, moeten mensen die daar slachtoffer van zijn onmiddellijk aangifte bij de politie doen.”

Van Hulst kan zich echter niet voorstellen dat zoiets vaak gebeurt. “Een jager kijkt wel uit. Het zou natuurlijk ook heel onverstandig zijn om, terwijl je zelf met een wapen loopt, een ander te bedreigen. Voor je het weet, ben je als jager je wapenvergunning kwijt.” Van Hulst zegt dat andersom ook voorkomt. “Dat is dat tegenstanders van de jacht soms bewust de confrontatie zoeken met jagers en vooral tijdens een jachtpartij kunnen de emoties dan van beide kanten hoog oplopen.

Wij als KNVJ adviseren onze leden ook altijd om als ze een georganiseerde jacht hebben, een woordvoerder aan te wijzen die mensen kan uitleggen waar ze mee bezig zijn en die met eventuele tegenstanders in discussie kan gaan en daarbij de rust bewaren.”

Politiewoordvoerder Andre van den Hul bestrijdt de kritiek van De Jong en Scheeres dat de politie klachten over het gedrag van jagers niet serieus neemt. “Iedereen kan bij ons altijd aangifte doen, maar dat wil niet zeggen dat we er ook altijd wat aan kunnen doen. Iets wat in de ogen van de aangever een grote misstand lijkt, is misschien wettelijk gewoon toegestaan. Iemand kan het vreselijk erg vinden als hij ziet dat een jager een haas doodschiet, maar zo lang die jager zich aan de regels houdt, is hij niet strafbaar en heeft het ook geen zin om aangifte te doen.”

Met het aanklagen van wantoestanden in de jacht moet je oppassen.Voor je het weet, ben je slachtoffer van intimidatie of erger, van vernielingen. Dat beweren Mans de Jong, beheerder in ruste van de heemtuin in Rucphen en Dré Scheeres van de stichting Egelopvang uit Roosendaal. Beiden zeggen persoonlijk slachtoffer te zijn.

[Krantenbericht uit BN/De Stem, 4 december 2008]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in illegaal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s