Opiniestuk: Oorlogstijd? Nee, jachtseizoen!

 De argeloze wandelaar hoort het deze dagen flink knallen in de stiltegebieden. Oorlogstijd? Nee, het jachtseizoen is weer in volle gang.

 

Birgit Verstappen

 
 

6 november 2009 -Hazen, konijnen, duiven, eenden en fazanten worden tot het eind van het jaar in grote getalen bejaagd, en in januari moeten de reeën eraan geloven. In het afgelopen jaar werden in Brabant 3022 reeën afgeschoten, waarvan maar liefst 843 jonge kalfjes!

De Partij voor de Dieren vindt de jacht op onze prachtige, waardevolle wilde dieren onnodig en wreed.

Vorig jaar werden er 39 wilde zwijnen, Brabant binnengewandeld vanuit België en de Limburgse Meinweg, gedood. Dit terwijl Zuid-Brabant een prima leefomgeving is voor het wilde zwijn dat door zijn gewroet een gunstige invloed heeft op het bos en de soortenrijkdom. Ook verleende de provincie ontheffingen voor het bejagen van spreeuwen, een vogelsoort waarover SOVON onlangs nog de alarmklok luidde omdat de aantallen schrikbarend hard achteruit lopen! Reintje de vos is ook niet veilig. Er mag ’s nachts met lichtbak op gejaagd worden, zónder dat schade aangetoond hoeft te worden. 
Uit de jaarrapportage van de Faunabeheereenheid Noord-Brabant blijkt dat in 2008 12.513 wilde dieren zijn gedood. De Partij voor de Dieren zet vraagtekens bij de manier waarop de telling van de dieren, en de daarop gebaseerde ‘afschotruimte’, tot stand komen. De tellingen worden namelijk grotendeels uitgevoerd door de jagers zelf. Ook diverse gemeenten spelen een dubieuze rol in de jacht, want zij verdienen goed geld aan de pachtcontracten voor jagers.Onder het mom van faunabeheer gaat ook in Brabant plezierjacht schuil. Deze jacht is onnodig en staat in geen verhouding tot eventuele schade door wilde dieren. Bovendien zijn er vele alternatieve methoden beschikbaar die de jacht overbodig maken. In een land waar dieren toch al in de marge leven, moet ook de provinciale overheid zich veel meer inspannen om diervriendelijke oplossingen te zoeken voor mogelijke overlast van wilde dieren zonder dat de kwetsbare Brabantse natuur nog verder verstoord wordt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s