Ook loslopende honden jagen ree in prikkeldraad

Op 1 februari is het jachtseizoen gesloten. Opnieuw werden in dit seizoen vele jachtmisstanden doorgegeven bij het meldpunt van de Partij voor de Dieren. De meldingen varieerden van illegale jachthutten, nachtelijke jachtpartijen tot incidenten met loslopende honden.

Veel hondenbezitters vergeten dat honden instinctief achter dieren en watervogels aan gaan, en laten te gemakkelijk hun dieren los in natuurgebieden. Zo worden in het wild levende dieren niet alleen opgejaagd en verstoord maar zelfs gedood. Een van de gemelde misstanden van de afgelopen maand was geen jachtincident door jagers, maar werd veroorzaakt door loslopende honden van te nonchalante wandelaars. Twee honden jaagden een ree op, met dodelijke afloop. Dit ondanks de pogingen van de eigenaar van de honden om dit te voorkomen. De ree had geen schijn van kans en werd in de nek gebeten, een triest incident.

Honden aan de lijn in natuurgebieden
Vooral de jonge reekalfjes worden in het prikkeldraad gejaagd of komen om in het verkeer doordat zij opgejaagd worden door loslopende honden. Zelfs de aanwezigheid van hondengeur is voor veel dieren voldoende om het gebied te ontwijken. Daarom roept het meldpunt hondenbezitters die hun hond onvoldoende onder controle hebben op om deze aangelijnd te houden in de natuur en op de daarvoor aangegeven paden te blijven. Dit kan ernstig dierenleed voorkomen.

Einde jachtseizoen, maar niet van de jacht
Konijnen, fazanten, hazen houtduiven en wilde eenden worden vanaf 1 februari door jagers met rust gelaten als het jachtseizoen is beëindigd. Toch is er ook buiten dit seizoen jachtactiviteit. Het is wettelijk mogelijk om dieren te doden in het kader van ‘schadebestrijding’. In dat geval wordt gebruik gemaakt van een landelijke vrijstelling voor de diersoorten mol, konijn, houtduif, zwarte kraai en kauw. Daarnaast kunnen jagers op grond van  een ‘provinciale vrijstelling andere dieren doden van een lijst van 19 soorten. Elke provincie bepaalt zelf welke dat zijn. Kortom, er kan in Nederland het hele jaar door gejaagd worden. [TO]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in reeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s