Aangifte illegale jacht op zwanen

Den Bosch – 19 februari 2010De commissie Meldpunt Jachtmisstanden van de Partij voor de Dieren in Brabant heeft vandaag aangifte gedaan van het illegaal doden van beschermde zwarte zwanen door jagers in Steenbergen. De provincie Noord Brabant heeft ontheffing verleend om (witte) knobbelzwanen te mogen doden ‘ter voorkoming van schade’. “Schijnbaar zien plezierjagers niet het verschil tussen zwart of wit”, zegt Dré Scheeres van het Meldpunt Jachtmisstanden cynisch. De milieupolitie is inmiddels een onderzoek gestart.

Op een landbouwperceel in Steenbergen zijn 4 (witte) knobbelzwanen doodgeschoten en 2 zwarte zwanen. Die laatste broedvogels zijn in Nederland zeer schaars en beschermd. Daarnaast zijn de dode zwanen niet verwijderd van het land, hetgeen vanwege risico’s op ziekten eveneens illegaal is.

Bezorgde burgers hebben het incident bij het Meldpunt Jachtmisstanden van de Partij voor de Dieren gemeld. Beheerder van het meldpunt, Dré Scheeres, heeft vrijdag 19 februari aangifte gedaan van de jachtmisstand.

De gedode zwarte zwaan op het veld

Volgens hem is ook bij het afschieten van de witte knobbelzwanen niet aan de overige geldende ontheffingsvoorwaarden voldaan voor het verlenen van een jachtvergunning. Want er is nu geen sprake van gewasbeschadiging. Plaatsing van vaantjes en vlaggetjes op deze locatie kan niet gezien worden als een adequate poging om de zwanen op een andere manier af te schrikken.

Gebrek aan controle
Alvorens een jachtvergunning te verlenen, zou de provincie Brabant een ambtenaar gestuurd moeten hebben om de situatie te bekijken. Birgit Verstappen, Provinciale Statenlid van de Partij voor de Dieren hekelt het gebrek aan controle: “Eén van de problemen met de Flora- en Faunawet is handhaving. Er is nauwelijks tot geen controle op het naleven van de regels. Burgers kunnen hier noodgedwongen een goede controlerende functie vervullen. Daarom heeft de Partij voor de Dieren een Meldpunt Jachtmisstanden opgericht dat op onze site te vinden is.”

Coulant Brabants jachtbeleid

De Partij voor de Dieren is voor een algeheel jachtverbod. Brabant voert –in vergelijking met andere provincies in Nederland – een uiterst coulant jachtbeleid. Zo werd er vorige maand tijdens het extreme winterweer geen jachtstop afgekondigd terwijl andere provincies dat wel deden. Statenlid Birgit Verstappen stelt het provinciale jachtbeleid regelmatig aan de kaak bij Gedeputeerde Staten. “Want onder het mom van faunabeheer gaat ook in Brabant plezierjacht schuil.” Zij wijst op de vele alternatieve methoden die de jacht overbodig maken. [IR]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in aangiftes, zwanen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Aangifte illegale jacht op zwanen

  1. R. Teixeira zegt:

    Droef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s