Roofvogels steeds vaker slachtoffer vervolging

Roofvogels in Nederland zijn steeds vaker het slachtoffer van vervolging. Nesten worden verstoord of vernield, de vogels bejaagd en vergiftigd. Het Meldpunt Jachtmisstanden krijgt ook over deze prachtige vogels trieste meldingen, zoals onlangs in het Brabantse Liempde.

Uit het onderzoek van de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) blijkt dat roofvogels steeds vaker slachtoffer worden van vervolging. Steeds vaker worden hun nesten verstoord of vernield en worden de vogels bejaagd of opzettelijke vergiftigd. Helaas is de pakkans klein en bewijs leveren moeilijk. Werden er altijd al honderden nesten vernield en vogels gedood, tegenwoordig zijn de roofvogels ook steeds vaker slachtoffer van illegale vogelhandel en van kraaienvangkooien (gevangen roofvogels worden op enkele uitzonderingen na gedood). Sinds september 2009 zijn kraaienvangkooien verboden.

De doodsstrijd van een buizerd
Een voorbeeld van een melding van bij de commissie Jachtmisstanden van de Partij voor de Dieren. 18 maart 2010 vindt een wandelaar in het Velders Bos in Liempde onder een zomereik een dode buizerd – de derde vondst op dit kleine perceel in korte tijd. De buizerd was nog maar net dood, zijn ogen glansden nog, hij was nog niet verstijfd. Een volwassen vogel in goede conditie, maar met de poten gestrekt en in de klauwen veel blad, aarde en veertjes van een duif, waarvan stukjes enkele decimeters verderop liggen. Tekenen van een verkrampte doodsstrijd, veelal een teken van vergiftiging. Een eind verderop langs hetzelfde pad liggen de vleugels en de schouderpartij van een buizerd die al heel lang dood is. En een lokale natuurwerkgroep heeft hier eerder ook al een verdachte dode buizerd gevonden. Deze gevonden buizerd wordt onderzocht op vergiftiging – maar alles tekenen wijzen hierop. 

Wie doet nou zoiets?
In de periode 1981-1999 is, voor zover de WRN bekend, 31 keer proces-verbaal opgemaakt, 27 verdachten/daders waren afkomstig uit de jachtwereld. Jagers zien de roofvogels (maar ook vossen bijvoorbeeld) als concurrenten/bedreiging voor ‘hun’ wild. Roofvogels, die voornamelijk aas eten en zelf geen groter dieren doden, zijn echter ook niet veilig. Zij worden soms het slachtoffer van vergiftigd vlees dat er is neergelegd voor vossen.
Verder zijn jagers niet blij als roofvogels en vossen er vandoor gaan met ‘hun’ tamme fazanten, die ze zelf gekweekt en uitgezet hebben en waar ze veel tijd en geld in hebben gestoken. Zo is in bovengenoemd Velders Bos in Liempde al eerder een jager door de politie betrapt bij het uitzetten van fazanten. Opmerkelijk trouwens, dat mensen die beweren dat ze niet voor hun plezier jagen maar om het wild te ‘reguleren’ roofdieren uit de weg ruimen. Ze zouden blij moeten zijn met alle hulp die ze kunnen krijgen bij hun ‘beheersmaatregelen’.

Hoe vaak komt het voor?
Helaas lijkt roofvogelvervolging vaker voor te komen dan men in eerste instantie zou vermoeden. Omdat het vaak niet wordt opgemerkt en ook lastig is te bewijzen zal het duidelijk zijn dat een handjevol berichten in de media en meldingen slechts een heel klein topje van een heel grote ijsberg is.
Rekening houdend met dat niet de gehele populatie van de Nederlandse roofvogels door vrijwilligers wordt onderzocht en dat in onderzochte gebieden niet alle gevallen worden ontdekt worden de aantallen geschat op enkele honderden gedode roofvogels en eieren per jaar. [DvE/IR]

Roofvogelvervolging, een droevige lijst:

  • Roofvogels worden vergiftigd met behulp van vergiftigd aas.
  • Roofvogels worden geschoten.
  • Hun nesten worden verstoord of vernietigd, bijvoorbeeld door de nestboom om te zagen of het nest te doorschieten, waarbij eventuele eieren, jongen en de broedende vogel worden gedood.
  • Hun eieren worden geschud, doorgeprikt, vernietigd of gestolen.
  • Hun jongen worden uitgehaald (voor de verkoop e.d.) of gedood, soms worden de koppen eraf geknipt!
  • Ze worden gevangen met vangkooien, bijvangsten in kraaienvangkooien worden vrijwel allemaal gedood.
  • Ze worden gevangen in klemmen.
  • Er worden zelfs constructies met kunstmatige prooien verzonnen om te zorgen dat roofvogels zichzelf te pletter vliegen of zichzelf spiesen op puntige uitsteeksels.
  • Bij het doorschieten van ‘kraaiennesten’ vallen ook vaak uilen, buizerds en valken als slachtoffer.

Zelf melden!?
Mensen die dode roofvogels vinden onder verdachte omstandigheden (dus niet langs wegen) kunnen dit melden bij Meldpunt Jachtmisstanden Noord Brabant. Verder kunnen ook (verboden!) kraaienkooien gemeld worden. Tel: 06-41559521 of brabant@partijvoordedieren.nl.

Zie ook:

De site van de Werkgroep Roofvogels Nederland
http://www.werkgroeproofvogels.nl

Krantenbericht: Stropers vergiftigen drie haviken in Baarle-Nassau
http://www.bndestem.nl/regio/breda/6582537/Stropers-vergiftigen-drie-haviken-in-BaarleNassau.ece

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Roofvogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s