Provincie: dood ieder damhert, zwijn & 'verwilderde' huiskat

De Provincie Brabant wil ‘0’ damherten, ‘0’ wilde zwijnen en ‘0’ verwilderde (hoe zie je dat?) huiskatten in haar buitengebieden en natuurgebieden in leven laten. Ditzelfde geldt voor de muskusrat, de rosse stekelstaart en voor verwilderde duiven. In het nieuwe jachtbeleid heeft de Provincie deze dieren ‘aangewezen’ om te worden afgeschoten om zo een nulstand na te streven. Actieve leden van de Partij voor de Dieren stelden kritische vragen tijdens de informatiebijeenkomst op 21 juli over de nieuwe Beleidsnota Flora- en faunawet.

De huidige beleidsnota uit 2006, die vorig jaar is geëvalueerd en nu wordt herzien, ligt tot 8 augustus ter inzage. Later dit jaar wordt deze besproken in de Provinciale Staten.  De fractie van de Partij voor de Dieren had gevraagd om een informatiebijeenkomst over deze beleidsnota. De Provincie Brabant heeft dat verzoek ingewilligd, maar heeft de bijeenkomst gepland middenin de vakantieperiode: er zijn geen vertegenwoordigers van de Dierenbescherming of Faunabescherming of andere critici en tegenstanders van de jacht aanwezig. De zaal zit bomvol jagers/boeren, die steeds geirriteerder reageren wanneer de handen weer omhoog gaan voor kritische vragen, zoals:

 • Waarom zijn er geen Brabantse cijfers gebruikt bij de evaluatie?
 • Hoe verhoudt het schadebedrag zich tot de uitgaven ten behoeve van de FBE, de bestrijding van de muskusrat etc.? Hoeveel geld is hiermee gemoeid?
 • Hoeveel reeën die betrokken zijn bij aanrijdingen zijn op de vlucht voor jagers?
 • Wie controleert de cijfers over verkeersongevallen onafhankelijk?
 • Waarom is de jacht deze winter niet gesloten terwijl de FBE het advies gaf om dit wel te doen?
 • Wat wordt verstaan onder ‘belangrijke schade’? Hoe hoog moet het schadebedrag zijn om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen?
 • Hoeveel beroepsschriften op schadevergoeding hebben het gehaald, hoeveel niet?
 • De terugkeer van het wild zwijn wordt verhinderd door afschot. Hoe verhoudt zich dit tot de instandhoudingsdoelstelling? Is die voor het wild zwijn op 0 gezet?
 • Onderneemt de Provincie stappen om Europese subsidies binnen te halen om daarmee andere methodes dan het geweer te onderzoeken voor bejaging?
 • Waarom wordt geen proef met witte klaver uitgeprobeerd om ervaren overlast van ganzen te verminderen?
 • De FBE zegt vanavond zelf dat het wegvangen van steenmarters niet helpen. Dit geldt voor meerdere diersoorten; hun leefgebieden worden door andere diersoorten ingenomen. Het heeft dus geen zin om soorten weg te vangen. Toch bejaagt de FBE die ander soorten wél. Waarom?

Bevredigende antwoorden bleven op deze avond echter uit. Over de schriftelijke inbreng van critici die tot 8 augustus zijn ingestuurd, wordt een Nota van Zienswijzen opgesteld. Daarna wordt de Beleidsnota Flora- en faunawet 2010 officieel vastgesteld in de Provinciale Staten, eind 2010.

De Partij voor de Dieren Noord-Brabant laat het hier uiteraard niet bij zitten: wij willen de Provincie Noord-Brabant en de FauneBeheerEenheid ervan overtuigen om minder dieren af te schieten en meer alternatieven voor het geweer uit te proberen. (wordt vervolgd dus). [IR]

Het verslag dat de Provincie Brabant maakte van deze bijeenkomst is hier te lezen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eenden, fazanten, katten, Provinciale Staten, reeen, vossen, zwanen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s