‘Verwelkom zwijnen in Brabant’

De Brabantse Faunabeheereenheid wil dat de overheid drijfjacht toestaat op wilde zwijnen op de Groote Peel en in het Leenderbos bij Valkenswaard. “Volkomen onterecht”, stelt Ingrid Ramaan van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant. “Veel natuurliefhebbers verwelkomen zwijnen. Bovendien is drijfjacht niet alleen onnodig wreed, maar onderzoek toont aan dat bejaging juist averechts werkt.”

De schade van wilde zwijnen valt heus wel mee, stelt Ingrid Ramaan van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant. “Er moeten compensatieregelingen komen voor boeren bij gewasschade en stevige, zwijnenkerende rasters laten geen enkel zwijn door –een gaashekje helpt natuurlijk niet.” Verkeersonveilige situaties kunnen eveneens met hekken worden voorkomen. Daarnaast helpen wildrasters en aanpassingen van de snelheid op bepaalde plekken, vooral tijdens de schemering en ’s nachts. “Voor de Brabantse natuur zelf zijn de zwijnen een verrijking: zwijnen woelen grond om op zoek naar voedsel en zorgen voor meer open plekken in het bos. Daar ontkiemen allerlei planten en bomen vogels vinden daar makkelijker hun voedsel.”

Zwijnentoerisme levert geld op

In plaats van te focussen op de schade die wilde zwijnen kunnen aanrichten, moet je eens denken aan wat het oplevert: aan natuurgenot, maar ook aan toerisme op den duur, zegt Ramaan. “Er zijn heel veel natuurliefhebbers die blij zijn met de komst van wilde zwijnen naar Brabant. Mensen gaan nu speciaal naar de Veluwe en hopen dan tijdens een wandeling een glimp op te vangen van zwijnen. Het zou geweldig zijn als dat straks in Brabant ook kan”, stelt Ingrid Ramaan. Op de Veluwe is 65 procent van de werkgelegenheid gelieerd aan natuurtoerisme: jaarlijks goed voor 450 miljoen euro. “Die vorm van werkgelegenheid die goed is voor mens en dier ziet de Partij voor de Dieren in dunbevolkte regio’s van Brabant ook graag ontstaan.”

Gedoogzones zijn achterhaald

“Ook partijen die het afmaken van de ecologische hoofdstructuur -de groene natuurverbindingszones steunen, die bedoeld is om dieren en planten op meer plekken te laten leven, lijken ineens te schrikken zodra er daadwerkelijk onverwacht dierbezoek komt”, ziet Ramaan. In Nederland is op de tekentafel bedacht dat wilde zwijnen allen zijn toegestaan op De Veluwe enin het Meinweggebied in Limburg. Elders wordt er een ‘nulstand’ nagestreefd: dat komt erop neer dat (hobby)jagers in samenspraak met het provinciebestuur erop uit trekken om ieder zwijn dat een poot in een ander gebied zet te doden. “Ik vind het heel raar dat natuurorganisaties zoals IVN en Natuurmonumenten, wier achterban veelal geniet van het kijken naar wild en vaak geen flauw benul hebben van hun pro-jachthouding, ook het afschietbeleid steunen en zelfs uitvoeren”, vervolgt Ramaan. “Bovendien helpen jagers de natuur graag een handje- tenminste, in die zin dat ze graag op zwijnen schieten en de dieren vanuit de gedoogzones lokken naar de ‘nul-optiegebieden’ (lees meer hierover) of zelf tamme zwijnen uitzetten om ze af te knallen (lees meer hierover), waarbij ze bovendien willens en wetens mensen in gevaar brengen door verkeersonveilige situaties te laten ontstaan.”

Wrede jacht  

De schattingen over het aantal wilde zwijnen in Brabant lopen uiteen. Volgens de Zoogdiervereniging gaat het om een groep van zo’n twee- tot driehonderd dieren. De Faunabeheereenheid Noord-Brabant heeft het over zo’n vijftig zwijnen. In het jachtseizoen 2009-2010 zijn in Brabant 25 wilde zwanen afgeschoten, het seizoen daarvoor waren dat er 39. “Dat er nu gepleit wordt voor drijfjacht is volkomen buitenproportioneel”, vindt Ramaan. Bij drijfjacht loopt een aantal mensen (drijvers) met een hoop kabaal door de natuur, zodat al het wild opschrikt en ook de zwijnen zouden dan in de richting van jagers gedreven worden. “Dat is een zeer wrede methode: zwijnen zijn erg schuw en rennen in paniek weg: er zijn maar zeer weinig jagers die het lukt dan in één keer een zwijn te doden: vaak lopen ze met kogels en al door.”

Jagen bevordert geboortes

“Zoals voor veel andere in het wild levende dieren al is aangetoond, heeft onderzoek bewezen dat jagen op zwijnen helemaal niets uithaalt; het werkt zelfs averechts. Hoe meer zwijnen worden afgeschoten, hoe meer jongen de zeugen krijgen.” Dit blijkt uit een studie uit 2008 naar het afschotbeleid op de Veluwe (zie de nota De ‘wilde zwijnenbom’ op de Veluwe).  Daarin beschrijft veldbioloog Marcel Vossestein bovendien hoe het fanatieke gejaag de zwijnen verdrijft naar de randen van hun leefgebieden, waarbij ze hun toevlucht zoeken in wegbermen en steeds dichter bij de bebouwde kom komen. Door een combinatie van politieke bestuurders die aansturen op een zo klein mogelijk aantal wilde zwijnen, en jachtgezinden die graag een zo hoog mogelijk afschot willen, is volgens hem een heuse ‘wilde zwijnenbom’ ontstaan.

Beluister hier een radio-item van Omroep Brabant waarin de Zoogdiervereniging pleit voor het toelaten van wilde zwijnen in Brabant.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Provinciale Staten, zwijnen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Verwelkom zwijnen in Brabant’

 1. toine zegt:

  Wat een klets toch allemaal.Het dier heeft hier eigenlijk altijd voorgekomen.
  Ondanks uitlatingen van diverse organen dat dit niet is of heel erg lang geleden.
  Misschien zegt in dit geval het woord “randgebied”iets ?
  Zorg voor een wat veilige situatie op die plaatsen waar nodig,tenslotte hebben wij ons
  overal een habitat eigen gemaakt.Voor agrarische schade is al wel een pot .
  Mochten de aantallen te hoog oplopen dan kan er eventueel een afschotvergunning afgegeven worden.En verder : Het wilde zwijn hoort hier niet thuis is sowieso al een onzinnige kreet,dat bepaald het zwijn zelf wel zoals hij al eeuwen voorheen deed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s