Stop de jacht op ‘verwilderde’ huiskatten

De Provincie Noord-Brabant moet haar opdracht aan jagers intrekken om alle ‘verwilderde’ huiskatten af te schieten. De Partij voor de Dieren Noord-Brabant roept burgers op te protesteren tegen dit totale afschietbeleid en heeft daarvoor een petitiesite geopend. “Het doodschieten van katten is excessief en primitief. Bovendien kan een jager niet zomaar zien of een kat verwilderd is”, aldus woordvoerder Ingrid Ramaan. “De Partij voor de Dieren eist dat de gegevens over locatie en datum van de minstens 1649 dodelijke schietpartijen op katten van afgelopen jaar openbaar worden gemaakt.”

GA direct naar de petitie ‘Provincie schiet onze katten niet af’

De Provincie Brabant wil ‘nul’ damherten, ‘nul’ wilde zwijnen en ‘nul’ (verwilderde?) huiskatten in haar buitengebieden en natuurgebieden in leven laten. Ditzelfde geldt voor de muskusrat, de rosse stekelstaart en voor verwilderde duiven. In het nieuwe jachtbeleid heeft de Provincie deze dieren ‘aangewezen’ om te worden afgeschoten om zo ‘een nulstand na te streven’. “De Provincie Brabant is totaal doorgeslagen in haar faunabeleid: ze maken een onderscheid tussen ‘plezierjacht’ en ‘beheer’ maar het komt telkens op hetzelfde neer: in plaats van alternatieven te proberen, grijpt men als eerste naar het geweer”, stelt Ingrid Ramaan van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant.”

Maak gegevens gedode katten openbaar
Cijfers over het aantal katten dat wordt doodgeschoten zijn lastig te vinden. Uit navraag van de Partij voor de Dieren bij de Faunabeheereenheid Brabant blijkt dat tussen 1 april 2009 en 1 april 2010 1649 katten zijn doodgeschoten. Ramaan: “Wij vermoeden echter dat veel hobbyjagers het niet melden als ze een kat doodschieten.” De Faunabeheereenheid is geen publieksrechtelijk orgaan dus nu hoeven deze cijfers nog niet openbaar gemaakt worden.
Niet één van de doodgeschoten katten is gecontroleerd op een chip. “De Provinciale Statenfractie van Partij voor de Dieren gaat een motie indienen om te eisen dat de plekken en data van deze dodelijke schietpartijen alsnog openbaar worden gemaakt. Wellicht krijgen eigenaren wier kat vermist dan meer duidelijkheid over het lot van hun verdwenen katten.”

Download (rechtsboven op homepage) zelf deze actieposter en verspreid 'm !

Provincie zet aan tot strafbare feiten
Het verschil tussen een gewone huiskat en een verwilderde huiskat is op het oog niet te zien, stelt Ramaan. “Het is absurd dat de Provincie het overlaat aan de individuele jager die een kat ziet lopen om te gissen of deze verwilderd zou zijn en of hij die kat wel of niet doodschiet.” ‘Gewone’ huiskatten doodschieten is volgens de wet strafbaar. Ramaan: “De rechter heeft begin dit jaar een jager 1000 euro boete opgelegd en zijn jachtakte ingetrokken omdat hij een kat doodschoot zónder te controleren of deze verwilderd was (zie artikel hieronder). De Partij voor de Dieren vermoedt dat veel meer jagers strafbaar bezig zijn. De Provincie Brabant zet dus mogelijk aan tot het plegen van strafbare feiten, want zij heeft jagers de opdracht gegeven katten dood te schieten.” De partij is ook benieuwd of mensen, wier huiskat door jagers is doodgeschoten, nog (juridische) wegen tot genoegdoening kunnen bewandelen.

‘Schade’ door verwilderde huiskatten
Ingrid Ramaan van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant erkent dat katten in sommige natuurgebieden een bedreiging kunnen vormen voor andere diersoorten, zoals bepaalde muizen, kikkers of vogels. “Maar dit is zeker niet in alle gebieden zo.” Eventuele schade die verwilderde huiskatten in een bepaald gebied veroorzaken moet daarom eerst daadwerkelijk aangetoond worden. “Om als provincie alle katten vogelvrij te verklaren is buiten alle proporties, de zoveelste uitwas van het Brabantse jachtbeleid.” Het schieten van katten veroorzaakt niet alleen dierenleed en mensenleed, maar is ook niet effectief om overlast of schade te verminderen. “Katten hebben een bepaald territorium. Onderzoek door biologen toont aan dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld.”

Diervriendelijke oplossingen
Voor verwilderde huiskatten op plekken waar daadwerkelijk overlast of schade is kan bijvoorbeeld de Dierenbescherming uitkomst bieden. De Provincie zou dit moeten financieren. Ramaan: “De Dierenbescherming kan de katten vangen met kastvallen en controleren of ze eigenaars hebben. Verwilderde huiskatten kunnen worden geneutraliseerd en teruggeplaatst.”
Preventie blijft het beste, meent de Partij voor de Dieren. De partij is voor het verplicht stellen van chippen voor katten. “Dan kunnen eigenaars altijd getraceerd worden bij eventuele overlast.” Daarnaast moet de overheid door voorlichting stimuleren dat eigenaren hun verantwoordelijkheid nemen en hun katten laten neutraliseren. Ramaan: “Ook boeren moeten hun boerderijkatten laten neutraliseren. Hopelijk zullen zij dit eerder doen als zij straks minder vaak hun katten kwijtraken aan jagers op het platteland.”

GA direct naar de petitie ‘Provincie schiet onze katten niet af’

Hier zie je het topic ‘kat doodschieten’ op forum

Kijk eens hoe jagers discussieren over allerlei zaken, bijvoorbeeld: hoe zie je of een kat verwilderd is?: (antwoord: dat zie je niet). De ‘discussie’ op: DE_JACHTHUT[1]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in aangiftes, illegaal, katten, Provinciale Staten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Stop de jacht op ‘verwilderde’ huiskatten

 1. evalien vermeulen zegt:

  jagers zijn de grootste stropers die er zijn,hier al tiental katten weggeschoten en dode aangeschoten katten bij ons in de paarde wei
  ik HAAT jagers

  • carolien zegt:

   Quote ‘ Voor verwilderde huiskatten op plekken waar daadwerkelijk overlast of schade is kan bijvoorbeeld de Dierenbescherming uitkomst bieden. De Provincie zou dit moeten financieren. Ramaan: “De Dierenbescherming kan de katten vangen met kastvallen en controleren of ze eigenaars hebben. Verwilderde huiskatten kunnen worden geneutraliseerd en teruggeplaatst.”

   Ja ja……..wat een onzin, dat is helemaal niet diervriendelijk en bovendien is er wel een belangrijk feit dat je over het hoofd ziet moet zo ’n maatregel. Asiels controleren degelijke katten niet op Felv/fiv. En aangezien een zeer fors deel van de echte verwilderde katten hiermee besmet is, vormen deze dieren een bedreiging voor huiskatten, waarmee ik niet wil zegen dat ze om deze reden maar mogen worden afgeschoten.Ik denk , en dat is mijn persoonlijke mening, dat mensen hun katten gewoon niet los moeten laten rondlopen,,,,,,,,,,,,Honden mogen dat ook niet.
   Wat betreft de schade aan natuur , veroorzaakt door katten……..iets genuanceerder mag wel……………..

 2. Daniëlle zegt:

  Wat een goed initiatief! (En een goede poster!)

 3. jolanda kramer zegt:

  Ook ik ben jaren geleden slachtoffer geworden van een groepje jagers die mijn kat hebben doodgeschoten!!!!!!!
  zoals elke avond wilde mijn kat eruit om snachts lekker te jagen en dus ging hij die bewuste nacht eruit,het was toe net toegestaan aan een bepaalde groep jager uit de omgeving om te gaan jagen op vossen met lichtbakken,zo gemeen want de vossen hebben volgens mij geen kans om te ontsnappen.
  ik wilde net naar bed gaan en stond nog wat voor het raam te kijken naar alle lichten die van de jagers die op de dijk bij ons huis waren,toe ik in een flits mijn kat zag lopen en hoorde een knal van een jacht geweer,ik zei nog tegen mijn man ze zullen toch niet mijn kat doodschieten,dat was een mooie donkerrode kater.Natuurlijk doe ze dat niet zei mijn man toen tegen me,maar het gevoel liet me niet los en kon er ook slecht van slapen die nacht maar ik geloofde mijn man en ben dus toch in slaap gevallen.
  De volgende morgen zaten al mijn katten zo als altijd voor de deur te wachten op hun eten en hun mandjes,behalve de rooie,en toen werd ik heel erg bang en verdrietig want hij kwam ook niet op geroep van mij af!
  heb mijn man geroepen en gevraagt of hij wilde kijken ,want ik moest mijn kinderen naar school berengen.
  Toen ik terug kwam zat mijn man in huis en vertelde dat ik toch gelijk had gehad want hij had de kat dood gevonden bij de overbuurman in het maais land.
  Vreselijk wat was ik kwaad en verdrietig stelletje hufters wie had het recht om mijn kat dood te schieten.Je kon aan alles zien dat het gewoon een huiskat was!
  We hebben aangifte gedaan bij de politie en idd hij was doorzeeft met hagel.
  De jagers zijn verhoord maar die wisten natuurlijk van niks die hadden geen kat gezien en al helemaal niet doodgeschoten!!!!
  We hebben de lokale omroep er nog bijgehaald maar daarna is er niks meer aan gedaan.Vind het ronduit belachelijk dat jagers zoveel recht hebben en over iemand huisdier mogen beslissen of die mag leven of niet!!!!!
  Eeen jaar later ben ik achter de jagers aan gegaan omdat er toen werd geschoten tussen onze paarden en dat ging mij toe naar aanleiding van mijn kat,veelste ver!!!!
  En vorig jaar werden er snachts met de “lichtbakken” zogenaamt op de vossen te jagen,op reeen gejaagt.
  lang leve de jagens,vind het rond uit RotvolK……………
  En ben blij dat er nu indelijk eens aktie word ondernamen tegen het zinloos afschieten van katten.
  met vriendelijke groet jolanda kramer Langelille(friesland)

  • J@gertje zegt:

   Beste Jolanda,
   Wat is de moraal van dit verhaal?
   De kat is de dupe van de nalatigheid van zijn baasje.
   Een kat die binnen wordt gehouden wordt niet doodgeschoten

   • Ellen zegt:

    Wat een onzin! Dat kan echt alleen maar iemand zeggen zonder geweten.
    Een eigenaar die zijn kat een natuurlijk leven gunt, met de vrijheid die een kat behoort te hebben, is alles behalve nalatig. Dat kun je van een jager, die zich niet eens afvraagt of hij op het juiste dier schiet, niet zeggen!
    Jammer dat de doodstraf dan voor die arme kat is.

   • petra hellenthal zegt:

    wat een dom gelul zeg !!
    ik heb een boerderij dus heb ik de katten nodig voor het ongedierte !
    dus ja ze lopen buiten !!
    ze zijn allemaal tam en een deel komt ook gewoon binnen !!
    welk recht hebben jullie om MIJN katten dood te schieten !

   • J@gertje zegt:

    @petra hellenthal
    Als u de uw katten op uw eigen erf houdt is er helemaal niets aan de hand

 4. Jachtmisstanden Brabant zegt:

  Ik ben helemaal eens met petitie tegen afschot van katten.
  Zeker omdat dit ook de verspreiding van de op de rode lijst voorkomende wilde kat (Felis silvestris silvestris)tegen.
  Deze komt net over grens in Belgie (Ardennen) en Duitsland (Harz, Westerwald) voor.
  Hoewel de wilde kat al meerdere keren gespot is net voor de Nederlandse grens, is aan de andere kant al meer dan 10 jaar geen wilde kat gezien, dan wel sporen gevonden, vreemd…Mijn mening wordt overigens gedeeld door de Duitse onderzoekers van Universiteit van Hamburg. Ook die zijn van mening dat de wilde kat in Nederland \”per ongeluk\” geschoten wordt.
  De oplossing is erg simpel, in Duitsland worden de verwilderen katten gevangen of \”geholpen\” door eten van vlees met de \”pil\”. bijkomend voordeel de wilde populatie zich niet kan mengen met verwilderd. Hoewel dit maar zelden voorkomt.

 5. harry jager zegt:

  >“Katten hebben een bepaald territorium. Onderzoek door biologen toont aan dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld.”Verwilderde huiskatten kunnen worden geneutraliseerd en teruggeplaatst.”<
  Waarom worden ze teruggeplaatst ook een geneutraliseerde kat veroorzaakt veel schade aan de natuur.

 6. carolien zegt:

  Wat ik helemaal niet begrijp is het beleid van de dierenbescherming……..Ik zou willen dat ik hen eens, inclusief her plaatselijke dierenasiel, zou kunnen aanklagen………….Verderop woonde een meneer die 2 leuke poezen had………..Superleuke dieren, niemand had er hinder van…….De eigenaar kwam in een zorginstelling terecht en zal niet terugkeren,,,,,,,,,,,,,,,De poezen zaten dus alleen in huis………….Ze konden er wel uit in de zomer, via een raampje .Niemand nam de verantwoordelijkheid op zich om de poezen op te nemen……de familieleden van de betreffende man dachten dat het asiel het zou oplossen, de woningeigenaar schoof het ook af, en het dierenasiel deed ook net of ze gek was. Intussen kreeg de poes een leuk nestje kittens. De poes werd voorzien van voedsel door een paar buurvrouwen en de kittens goeiden als kool. Ze kwamen, toen ze groot genoeg waren , ook buiten en witen al gauw wie er steeds leker eten kwam brengen. Na de zomer, toen het huis intussen leeg was en duidelijk werd dat de bewoner niet zou terugkeren, werd duidelijk dat er echt een oplossing moest komen voor de poes met de kittens. Intussen had zich een mooie zwerfkater aangesloten bij de kattenfamilie,….papa kat.
  Na veel gepraat en gedoe zou het dierenasiel de katten opnemen. Ze werden weggevangen en geholpen, Dat gebeurde pas in november. En ja, er zou ook voor worden gezorgd dat ze een fijn nieuw adres zzuden krijgen. Zowel de mama poes als de kittens………….Vervolegns werd het december………….Ijskoud, dik pak sneeuw…..En wat zit er opeens weer?
  Een kitten………….bij een buurvrouw in de tuin,,,,,,,,,,,,met een kaalgeschoren buik, een stuk van d’r oor en rammelend van de honger. De bezorgde buurvrouw belt het asiel……….Of er een jonge kat ontsnapt is? Nee hoor, die hebben we teruggeplaatst,,,,,,,,Met deze kou? ..Ja. ‘En dat terwijl er geen eten is?Het vriest tien graden? .Mevrouw, die kitten was niet lief genoeg om te plaatsen bij mensen,,,,,,en bovendien,katten komen altijd wel aan eten,,,,,,,,,er zijn altijd wel mensen die hen te eten geven………….ow ja dat stuk uit het oor,,,,,,,,,eh .jaaaaa, als iemand dat beestje nu in huis neemt en contact met ons opneemt, weten we meteen dat ze al gesteriliseerd is………’ Intussen woont de kitten van nu een maand of 6, bij die betreffede buurvrouw,die al twee katten had, Mevrouw is al fors op leeftijd en hoopt dat er iemand is die het poesje wil overnemen. Ze is een leuk beestje, een tortie, en is dus gecoupeerd door het aardige asiel……De top is van 1 oor af. Het beestje is speels, geeft kopjes, is wat schuw naar vreemden maar sloopt niets en is helemaal zindelijk. De enige kat die daadwerkelijk door het asiel is herplaatst, was de vader van het nestje, een echte zwerfkat die na zijn castratie heel lief was en bovendien een heel fraai dier is. De echte huiselijke katten zijn weer teruggeplaatst in hun ‘natuurlijke habitat’. hier midden in de stad………..En dat mag zomaar…….Je moet als particulier eens proberen om je kat met min 10 buiten te laten zitten ………….heb je gelijk de dierenbescherming aan de bel. Maar zelf mogen ze dat wel……….Hypocrisie ten top.Ik vind het schandelijk.

 7. carolien zegt:

  Wat is de definitie van ‘verwilderde kat’??????????????? Dat schijnt per gemeente te verschillen. En schade die aangericht zou worden door verwilderde katten……….wat dacht je van de hagel van jagers?Hoeveel zware metalen komen er in de natuur terecht hierdoor? Ik ben niet per definitie tegen jagen, ik ben er wel op tegen dat er met verschillende maten word gemeten .

 8. Luister naar PVDD Ton Oomen hoe hij over de jacht denkt

  http://twitter.com/#!/RadioMagnifiQue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s