Provincie Brabant weigert kattenjacht te stoppen

De Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten Brabant heeft te weinig steun gekregen om een einde aan de jacht op verwilderde huiskatten te maken. CDA, VVD, PvdA en CU willen katten blijven afschieten. PvdD-fractieleider Birgit Verstappen: “Ik ben zwaar teleurgesteld in Gedeputeerde Staten en de onwil van ander politieke partijen. Veel tamme huiskatten worden de dupe van dit jachtbeleid en mogelijk wordt ook de zeer zeldzame wilde kat ‘per ongeluk’ doodgeschoten, omdat het onderscheid met de verwilderde huiskat op afstand niet zichtbaar is.”

 

DEN BOSCH – 17 november De Partij voor de Dieren kreeg tijdens de vergadering in de Provinciale Staten van afgelopen week ook nul op rekest om de afgeschoten verwilderde huiskatten op z’n minst  te controleren op een chip of aanwezigheid op vermissingslijsten van bijvoorbeeld Amivedi. “Dat is het minste wat de Provincie Brabant kan doen. Het is niet meer dan fatsoenlijk om mensen wier kat vermist is te laten weten dat hun kat gedood is”, aldus Birgit Verstappen van de PvdD. “Jagers schieten vaak katten dood die wel een eigenaar hebben. Dat blijkt uit de meldingen die binnenkomen op ons Meldpunt Jachtmisstanden.”

De plaatsen waar veel verwilderde huiskatten voorkomen, zijn bekend. Maar het provinciebestuur weigert in te gaan op het verzoek van de Partij voor de Dieren om de gegevens vrij te geven. “Onbegrijpelijk”, aldus Verstappen. “Het probleem van de verwilderde huiskatten houdt men daarmee in stand. Mensen kunnen ongestraft hun katten keer op keer jongen laten krijgen, zonder er verantwoordelijkheid voor te nemen, met verwildering als gevolg. Andere katteneigenaren worden van dit gedrag de dupe als hun tamme huiskat het slachtoffer wordt in de jacht op de verwilderde kat.”

De uitvoering van de Flora- en Faunawetgeving ligt bij de provincies. Maar het CDA en de VVD schoven deze provinciale verantwoordelijkheid ver van zich af. De één wees naar het Rijk, de ander naar de gemeente voor een oplossing van het probleem. Het voorbeeld van de provincie Limburg, die afschot van de verwilderde huiskat verboden heeft en diervriendelijkere maatregelen nam, kreeg daarmee in Brabant geen navolging.

In Noord-Brabant zijn afgelopen jaar minstens 1649 katten afgeschoten door jagers. Je vindt bij meldingen kattenjacht in Noord-Brabant-2 een overzicht van meldingen van het afgelopen jaar over doodgeschoten huiskatten. [IR]

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in katten, Provinciale Staten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Provincie Brabant weigert kattenjacht te stoppen

  1. Leo van den Bergh zegt:

    Het is ONMOGELIJK voor een hobbyjager om via de loop van zijn geweer te bepalen of een kat die zich in het buitengebied bevindt, al dan niet ‘verwilderd’ is. In de praktijk is het leeuwendeel van die dieren namelijk helemaal niet verwilderd maar gewoon iemands eigendom. Jagers doden (vervreemden) op jaarbasis naar mijn inschatting (nb: undercover spreek ik heel veel jagers aan) zo’n 200.000 katten en daarvan is zeker 95% eigendom van een baasje-bazinnetje. Een overheid die dit lievelingsdierenmassacre steunt, moet voor het hoogste gerechtshof gedaagd worden!

  2. Pingback: | www.TilburgZ.nl | ‘Wees niet bang voor de boze wolf’ |

  3. Pingback: ‘Wees niet bang voor de boze wolf’ | TilburgZ.nl

  4. Sybe zegt:

    Zolang kattenvoer bestaat uit vlees van de bioindustrie valt over dierenliefde nog wel wat te overwegen. Laten we dingen even in het groot bijven zien, inclusief de aantallen dieren in de bioindustrie. Moeten we dan toch naar katten alleen kijken dan kun je je afvragen waarom sommige dierenliefhebbers een nieuwe nestje laten komen als ze weten dat er teveel zijn? Weten ze het niet of doen ze gewoon wat ze zelf leuk vinden en gaat het ze helemaal niet om dierenwelzijn? Je kunt ook jonge katten verplicht laten steriliseren op eigen kosten zolang er teveel zijn. Maar dan moet je ook handhaven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s