Onderzoek Landgoed Putte: vermissing 12 honden

Nu de politie de zaak van de 12 vermiste honden nabij het Landgoed van Van Thillo weigert te onderzoeken, heeft controleur jachtmisstanden Dré Scheeres een kijkje genomen op het landgoed om op eerste gezicht te kijken of er een spoor van de honden te bekennen is en of er sprake is van illegale jachtpraktijken.

Het Landgoed lijkt geheel ingericht voor jacht, populatiebeheer en schadebestrijding. In de bosschages liggen overal lege hagelpatronen.

Reeen lokken

Deze zaken zijn geplaatst om reeën te lokken: een mineralenliksteen, een hooibaal met voer eronder en bieten. Deze zaken zijn recent geplaatst omdat vanaf 1 januari 2011 volgens de Flora-en Faunawet op reeën gejaagd mag worden. Reeën vallen niet onder de jacht maar onder populatie beheer. Jagers mogen zelf uitmaken of er “teveel reeën” zijn, dus dat komt er in de praktijk op neer dat jagers kunnen afschieten hoeveel ze zelf willen. Hier is wettelijk helemaal geen controle op. Om de reeën in dat gebied te houden wordt er volop bijgevoerd. Omdat er dan ook volop voedsel is krijgen de reeën meer jongen als normaal – zodat de jagers ook weer meer te schieten hebben.

 

           Vogelvang-kooien

Vogelvangkooien staan er ook. Deze vallen onder de schadebestrijding. Aangezien dergelijke kooien geen “selectief middel” zijn moet er een ontheffing aan gevraagd worden wanneer de kooi vangklaar staat. Deze kooien stonden niet vangklaar. Er gelden strikte eisen voor de inzet van vangkooien, dit ‘niet-selectieve vangmiddel’. Men moet nu een expliciete vergunning hebben van de provincie, die kan aangevraagd worden door Wild Beheer Eenheid. De vangkooi zou ook gebruikt kunnen worden om de havik te vangen, de havik is de enigste roofvogel in Nederland die fazanten pakt. Het Meldpunt Jachtmisstanden heeft navraag gedaan of deze ontheffing is verleend maar heeft nog geen uitsluitsel.

 

Fazanten uitgezet

In de berichtgeving in BN/De Stem beweerde de boswachter dat er op het landgoed geen fazanten worden uitgezet. Het bezoekje aan het Landgoed bewees onjmiddelijk het tegendeel: dit zijn fazantenkooien in een maïsperceel, hierin hebben gekweekte en dus tamme fazanten in gezeten. Deze zijn uitgezet en dat is wettelijk verboden. Aangezien fazanten blijven zolang er voedsel is hebben ze de maïs laten staan en bovendien ook nog een voedersilo geplaatst. Ik heb zelf ± 20 fazantenhanen gezien en gehoord: deze waren niet geringd. Volgens de provincie is voor het uitzetten van deze fazanten geen ontheffing afgegeven (en dit is dus illegaal). Fazanten kweken is tijdrovend en kost veel geld. De fazanten zijn een makkelijke schietschijf voor plezierjagers.

Vergiftigd aas

Het is aannemelijk dat er vergiftigd aas wordt weggelegd om de fazanten te beschermen tegen vossen en roofvogels. Dit gebeurt wel vaker: er worden regelmatig vergiftigde roofvogels gevonden bijvoorbeeld. PvdD-Jachtcontroleur Dre Scheeres vindt het aannemelijk dat de vermiste honden mogelijk zijn vergiftigd. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat al de verdwenen honden zijn doodgeschoten omdat er behoorlijk grote honden tussen zaten. Deze kun je niet zomaar doodschieten met een hagelgeweer waarvan de reikwijdte ± 35 meter betreft.

Er is wel één keer een kleinere hond vanaf het landgoed aangeschoten teruggekeerd naar z’n eigenaar: deze hond heeft z’n avontuur gelukkig overleefd. Een grotere hond neerschieten, tenzij dit van zeer dichtbij is gebeurd, lijkt onwaarschijnlijk ook omdat er verschillende keren 2 honden tegelijk zijn verdwenen. [Dré Scheeres]

Zie de berichtgeving in BN/De Stem over de vermissing van de honden op het Landgoed Putse Moer bij Putte de volgende krantenberichten:

1) Honden kwijt op landgoed, baasjes beschuldigen boswachter

2) Politie: opsporen vermiste honden is geen prioriteit

3) ‘De fazanten zijn wél uitgezet’

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in fazanten, Geen categorie, honden, illegaal, Provinciale Staten, reeen, Roofvogels, Vragen gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s