De vele (il)legale jagerspraktijken

Doodgeschoten kat, het hoofdje snijden jagers dikwijls daarna eraf - om herkenning te bemoeilijken?

Vangkooien voor kraaien, tamme fazanten uitzetten, een reeënlijk ingraven, bouwsels neerzetten om vanuit te schieten -en een voorbijlopende kat doodschieten.  Deze vreselijke praktijken komt het Meldpunt Jachtincidenten tegen. 

De Provincie Noord-Brabant heeft alle jagers een aanwijzing (opdracht) gegeven ‘verwilderde’ huiskatten af te schieten. Bovendien geldt de uitzondering dat de afzonderlijke jagers en de Faunabeheereenheid helemaal niets hoeven (terug) te rapporteren over het daadwerkelijke aantal afgeschoten katten. De kat is dus in alle opzichten vogelvrij verklaard en alle controle ontbreekt.  

Neit alleen kraaien, ook andere vogels raken erin verstrikt

 

  

Sinds kort is er een nieuwe regeling van kracht die strikte eisen stelt aan de inzet van een vangkooi, dit ‘niet-selectieve vangmiddel’. Men moet nu een expliciete vergunning hebben van de provincie, die kan aangevraagd worden door de WBE. (Wild Beheer Eenheid). Met de getoonde kooi worden kraaien gevangen. Kraaien zijn, zoals alle vogels, wettelijk beschermd. Echter : onder de Flora- en Fauna Wet, zijn er ontheffingen (uitzonderingen) om ze te mogen bejagen mogelijk. Helaas worden die veel verleend door de Provincie Brabant.  

Niet alleen blijkt een groot aantal kraaienvangkooien illegaal, dus zonder vergunning te zijn geplaatst, in de praktijk is ook gebleken dat er met regelmaat roofvogels in gevangen worden, die allemaal zonder uitzondering beschermd zijn.  

 Tamme fazanten als schietschijf  

Kom je als wandelaar enkele fazanten tegen die niet al te schuw zijn, dan kun je er bijna zeker van zijn dat deze beestjes speciaal zijn gefokt om in de natuur te worden gedropt tijdens het jachtseizoen. Zo zijn ze lekker makkelijke prooien voor jagers. Hartstikke illegaal, dat uitzetten, evenals de rennen die je soms tegenkomt: meld het dus! 

Fazantenren, een ‘onwetmatig object’ in natuurgebieden

Illegale jachthutten 

Op een willekeurige wandeling kom je er al snel eentje tegen: de zogenaamde ‘hoogzitten’ en jachthutten die jagers dekking bieden om dieren te kunnen beschieten. Vaak staan ze aan de randen van akkers en open veldjes: waar reeen komen grazen bijvoorbeeld.  Regelmatig worden dieren erheen gelokt door voer op de grond te strooien of in plastic bakken te doen: dat gebeurt vaak al gedurende een periode vóór het jachtseizoen zodat de dieren eraan gewend raken. 

Als je erop let, zie je al snel vaker hoogzitten

 

Vraag je gemeente op te treden 

Deze gecamoufleerde  hutten zijn echter veelal illegaal, want de meeste van deze ‘bouwwerken’ zijn zonder bouwvergunning geplaatst. De meeste gemeenten treden echter niet handhavend op tegen deze illegale bouwwerken, of weten er amper vanaf. Kijk op deze website hoe je jouw gemeente kunt vragen die illegale bouwsels weg te laten halen. En: maak foto’s en stuur ze samen met de locatie door naar de site www.jachthutten.nl

Ingegraven ree    

 Jagers zien vossen als hun concurrenten. Ze lokken ze graag met andere dode dieren.

Een deel van een gedood ree dient als lokaas voor de vos

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in fazanten, illegaal, jachthutten, katten, reeen, vossen. Bookmark de permalink .

4 reacties op De vele (il)legale jagerspraktijken

 1. anoniem zegt:

  zielige interpretaties van jullie….

 2. Dominique du Fossé zegt:

  Nog zieliger om anoniem te reageren. Zet gewoon je naam erboven , dan ben je pas een vent/vrouw!!

 3. Irene Spoor zegt:

  Nou inderdaad. Zelfs geen onderbouwing. Zo laf als jagers dus zijn.!!!

 4. verbruggen zegt:

  Wat hier gemeld wordt, beantwoordt volledig aan mijn bevindingen. vooral de Gemeente Deurne en omstreken is een broeinest van illegale praktijken, vooral in de Deurnese/Vlierdense recreatiebossen. Hier schieten jagers vanuit auto’s op drachtige reeen. Ze mogen zelfs niet met auto’s in de bossen komen, maar doen dat gewoon. Politie grijpt niet in…..ONbegrijpelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s